Rapport från årskonferensen 2019
Årskonferensen 2019 i Umeå har nu passerat. Känslan som finns kvar så här i efterhand är en blandning av längtan efter mer, och en ljuvlig tacksamhet till vår mäktige Gud och underbara Skapelseförening Genesis.
För egen del började det strapatsrikt med inställt flyg och en hektisk resa för att istället hinna med ett nattåg mot Umeå. Lite motstånd bör vi väl räkna med, annars har vi kanske missat Guds vilja…
Väl uppe i Umeå blev det en härlig erfarenhet att få träffa flera av föreningens medlemmar.
Det första jag möttes av i pingstkyrkan, där konferensen hölls, var ett gediget bord med böcker. Tack Umeå Pingst för att ni tog emot oss! På bokbordet fastnade ögonen på en nylanserad bok - I början skapade Gud, en antologi utgiven på Sjöbergs Förlag - som flera av föreningens medlemmar har varit med och bidragit till. I skrivande stund har jag hunnit igenom halva antologin och tycker det är en fantastisk bok som går igenom många aspekter av skapelsefrågan. Genom författarnas stora samlade kompetens lär det bli en riktig klassiker inom svensk skapelsetro. Köp, köp, köp (väldigt bra julklapp)!
Lördagen inleddes med årsmöte för föreningen Genesis. Tonen under förhandlingarna var god och det gick att konstatera en liten uppgång av prenumeranter jämfört med föregående år, samt ett gott ekonomiskt resultat vilket möjliggör offensiva satsningar kommande år. Stort tack till alla gåvogivare, medlemmar och prenumeranter som gör detta möjligt. Vi hoppas kunna återkomma med att lansera flera spännande saker under året. För dem som inte närvarade vid årsmötet visades filmen ”Is Genesis History?” som har textats till svenska under året som gått.
Under lördagen var det ett 100-tal deltagare i alla åldrar. För den som varit insatt i skapelsefrågan i några år var det kanske inte så mycket nyheter, men det är alltid väldigt uppmuntrande och trosstärkande. Först ut var Johannes Axelsson som talade kring hur vi som troende i samtal ska bemöta den som inte tror på Gud. Det främsta är att vara vänlig, visa respekt och inte köra över någon. Det handlar inte om att vinna debatter utan om att vinna människor. Johannes pekade också på vikten av att vara förberedd. Är vi inte förberedda blir det svårt för Gud att använda oss. Vad skulle du svara om någon säger att den inte tror på Gud? Det gäller att vara beredd när läget kommer. Undertecknad hade sedan ett seminarium om skapelsetrons grunder, följt av föreståndaren i Umeå Pingstkyrka, Ulf Sundkvist, som undervisade oss om hur vår Gudsbild påverkas när vi ser Gud som skaparen av universum.
Lördagsprogrammet var sedan fylld med intressanta valbara seminarier. De inom föreningens fokusområde hölls av Mats Molén, Vesa Annala och Johnny Bergman. Mats Molén gav som vanligt i sitt seminarium starka belägg för att jordens geologi och fossil stämmer bra överens med en världsvid översvämning för enbart några tusen år sedan. Fossillagren visar inte på någon gradvis utveckling från ett slag av organism till ett annat, utan är istället tämligen tråkiga när sjöstjärnor utvecklas till sjöstjärnor som utvecklas vidare till sjöstjärnor och aldrig till något annat. Johnny Bergman talade om de många problem som finns kring påstådda apmänniskor och Vesa Annala undervisade om de problem som uppstår teologiskt och filosofiskt när vi påstår att Gud har skapat genom evolutionen.
Årskonferensen var en del av en ungdomshelg, Faith, vilket innebar att en del även deltog i ett seminarium om evangelisation som innefattade praktik i form av samtal och bön för människor på gatorna i Umeå. På kvällsmötena predikade ungdomskonferensens huvudtalare Cornelia Forsberg för ett 150-tal närvarande. Lördagen avslutades med ett panelsamtal där samtliga medverkande talare fanns med. Flera frågor ställdes och även om det fanns stor enighet i panelen är det härligt att känna att pulsen stiger lite när det finns visst oliktänkande kring specifika frågor.
Även på söndagen fanns det flera programpunkter. Först ut var föreningens ordförande Göran Schmidt som talade om Gudsbevis från naturvetenskapen. Det finns sannerligen hisnande häftiga belägg för att ingenting skulle kunna uppstå utan Guds mäktiga hand.
Sedan följde Pingstkyrkans Gudstjänst där Cornelia Forsberg predikade trosstärkande om att vi lever i en tid när människor är mer öppna för att höra om Gud än vad vi kanske förväntar oss, och att Guds längtan är väckelse i Umeå och Sverige.
Sista programpunkten var ett besök på skapelsemuseet Den Förhistoriska Världen. Jag själv hann bara titta in en stund. Även om jag inte är en van museibesökare, så får jag ändå säga att det helt klart var fascinerande att se fossil fysiskt, på riktigt. Tanken slår mig att i en tid då vi möter väldigt mycket fiktivt i form av film och bilder, är det viktigt att få se Guds verk i verkligheten. Det väcker en liten längtan av att själv någon gång få vara med och hacka fram några fossil.
För min del var det nämligen första gången jag var med på större delen av en årskonferens. Det var väldigt inspirerande att samtala med personer som bär samma tro på att skapelsefrågan är viktig. Att alla fantastiska evidens för att Skaparen ligger bakom vårt universum är en pusselbit för väckelse och att Han skapat helt i enlighet med en sund läsning av Ordet.
Som slutord kan jag bara konstatera att jag blivit inspirerad att engagera mig än mer i vår Skapelseförening och att som Johannes Axelsson citera Louis Pasteur ”Lite vetenskap avlägsnar oss från Gud, men mycket vetenskap drar oss närmare Gud”.1 Missa inte nästa årskonferens 23-25 okt 2020 i Götene där den världsrenommerade professorn i informationsteori, Werner Gitt, kommer att vara huvudtalare!
Fotnot
Genesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
Tionde delen i en föreläsningsserie om Biblisk Kreationism. Producent: Ulf Fagerberg - ulf@kristentv.s ...
Del 5 i en videoserie i fem delar med Anders Gärdeborn, med namn "24 myter om evolutionen".A Se hela s ...
Föredrag på Genesis årskonferens i Kungsportkyrkan i Huskvarna i Oktober 2023. ...
Frågor & Svar
- Är universum slutet eller öppet?
- Vad säger Darwins teori och hur svarar bibeln på det?
- Är inte resistens hos bakterier exempel på hur nya positiva egenskaper tillkommer genom mutationer?
- Varför är inte utvecklingsläran vetenskapligt godtagbar?
- Finns dinosaurier omnämnda i Bibeln?