
Artificiell Intelligens efterliknar Skaparens design
Artikeln är ett lätt omarbetat utdrag från kapitel 8 i boken “I början skapade Gud” från Sjöbergs Förlag. Där kan du bland annat hitta två ytterligare exempel på informationssystem i naturen.
Visste du att det inte bara är inom rent fysiska områden som människan kopierat naturen – trots att naturen i mångt och mycket är väldigt fysisk? Vad menar vi då, undrar du kanske? Jo, det visar sig nämligen att naturen också är full av information, och därför också en mängd informationssystem!

Om du följt med tekniknyheter lite grann har du kanske stött på begreppen ”maskininlärning” eller dess engelska termer “machine learning”, ”deep learning” eller ”artificial intelligence” (förkortat "AI"). Det senare är ett rätt så missvisande begrepp, men mer om det en annan gång. Kanske har du sett något exempel på hur forskare från företag som Google eller Facebook lyckats göra datorprogram som kan tala om vad en bild innehåller eller som kan omforma foton så att de ser ut som målade konstverk av olika konstnärer? Något som är gemensamt för majoriteten av metoderna är att man i princip har tagit sin inspiration direkt från det absolut mest avancerade informationssystemet i universum vi känner till: den mänskliga hjärnan.
Att hjärnan har varit inspiration för dessa metoder märks till och med i det namn som ibland används: neurala nätverk. ”Neuron” är den engelska termen för ”nervcell”. Det vill säga den typ av celler som vår hjärna består av.
I neurala nätverk har man tagit inspiration från hur nervcellerna i våra hjärnor är ihopkopplade i lager av celler med mängder av kopplingar (så kallade dendriter och synapser) mellan cellerna i de olika lagren. Man har även efterliknat hjärnans sätt att lagra minnen genom att göra ofta använda kopplingar mellan hjärnceller starkare, även i de datorbaserade neurala nätverken.
Alla dessa principer har man alltså mer eller mindre kopierat och byggt in i de dataprogram man använder för att bygga virtuella neurala nätverk i datorn. De här metoderna fungerar extremt bra för att träna en dator att känna igen mönster. De används idag i alltifrån igenkänning av bilder och översättning av text till styrning av robotar. Neurala nätverk är med andra ord en riktigt, riktigt smart idé.

När man talar om maskininlärning och artificiell intelligens, görs det ofta i en anda av att lyfta fram hur långt den tekniska utvecklingen gått. Med andra ord, hur smarta och duktiga vi människor blivit, som lyckats ta fram dessa tekniker. Men då glömmer man förstås att tekniken redan fanns i naturen, dessutom i en hittills oöverträffad form. Trots att man försöker efterlikna hjärnans uppbyggnad har ingen maskininlärningsteknik hittills kommit i närheten av den i människans hjärna. Vår hjärna pekar med andra ord mot den intelligentaste varelsen av alla. Honom om vilken psalmisten skriver,
”Stor är vår Herre och väldig i kraft, hans förstånd har ingen gräns.”
(Ps 147:5).
Honom tillhör äran!
Tidigare publicerad i: Genesis 2021/2

Denna artikel är tidigare publicerat i magasinet Genesis 2021/2, med temat "Biomimetik".
PrenumereraFler nummer
Missa inte vår podd:

Kommande händelser
- 8 Oct 2023, 00:00: Göran Schmidt har temadag i EFS Alingsås
- 20 Oct 2023, 18:00: Årskonferens 2023
- 24 Nov 2023, 00:00: Göran Schmidt temahelg i Pingst Bredäng, Stockholm


Föredrag med Göran Schmidt om skolan och skapelsetron, på Föreningen Genesis Årskonferens 2016 i Kalma ...


Föredrag med Göran Schmidt på Skapelsekonferens 2018 i Östersund. ...


Föredrag av Stuart Burgess, professor i mekanisk design vid Bristoluniversitetet, på Skapelsekonferens ...
Genesis Nyhetsbrev
Frågor & Svar
- Finns dinosaurier omnämnda i Bibeln?
- Varför det finns två skapelseberättelser i Bibeln? Vad är det för olikheter/likheter mellan dem?
- Hur förklarar skapelsemodellen varifrån olja kommer?
- Vad har ni för motbevis vad gäller Big Bang-teorin?
- Hur kommer det sig att människor levde i flera hundra år enligt Första Mosebok?
Senaste blogginlägg
- Livet på Mars
- Evolution är en myt
- Det hebreiska ordet YOM betyder en vanlig 24-timmarsdag i 1 Mosebok
- Bibelns ljus i ateismens mörker
- Den mörka materian
- Är Big Bang-teorin falsifierad? (Reviderad)