Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video

Artificiell Intelligens efterliknar Skaparens design

16 Sep 2023. Lästid: Ca 2 minuter.

Visste du att det inte bara är inom rent fysiska områden som människan kopierat naturen – trots att naturen i mångt och mycket är väldigt fysisk? Vad menar vi då, undrar du kanske? Jo, det visar sig nämligen att naturen också är full av information, och därför också en mängd informationssystem!

Bild 1: En bild av neuroner i hjärnbarken.

Om du följt med tekniknyheter lite grann har du kanske stött på begreppen ”maskininlärning” eller dess engelska termer “machine learning”, ”deep learning” eller ”artificial intelligence” (förkortat "AI"). Det senare är ett rätt så missvisande begrepp, men mer om det en annan gång. Kanske har du sett något exempel på hur forskare från företag som Google eller Facebook lyckats göra datorprogram som kan tala om vad en bild innehåller eller som kan omforma foton så att de ser ut som målade konstverk av olika konstnärer? Något som är gemensamt för majoriteten av metoderna är att man i princip har tagit sin inspiration direkt från det absolut mest avancerade informationssystemet i universum vi känner till: den mänskliga hjärnan.

Att hjärnan har varit inspiration för dessa metoder märks till och med i det namn som ibland används: neurala nätverk. ”Neuron” är den engelska termen för ”nervcell”. Det vill säga den typ av celler som vår hjärna består av.

I neurala nätverk har man tagit inspiration från hur nervcellerna i våra hjärnor är ihopkopplade i lager av celler med mängder av kopplingar (så kallade dendriter och synapser) mellan cellerna i de olika lagren. Man har även efterliknat hjärnans sätt att lagra minnen genom att göra ofta använda kopplingar mellan hjärnceller starkare, även i de datorbaserade neurala nätverken.

Alla dessa principer har man alltså mer eller mindre kopierat och byggt in i de dataprogram man använder för att bygga virtuella neurala nätverk i datorn. De här metoderna fungerar extremt bra för att träna en dator att känna igen mönster. De används idag i alltifrån igenkänning av bilder och översättning av text till styrning av robotar. Neurala nätverk är med andra ord en riktigt, riktigt smart idé.

Bild 2: Schematisk bild över ett neuralt nätverk på datorn.

När man talar om maskininlärning och artificiell intelligens, görs det ofta i en anda av att lyfta fram hur långt den tekniska utvecklingen gått. Med andra ord, hur smarta och duktiga vi människor blivit, som lyckats ta fram dessa tekniker. Men då glömmer man förstås att tekniken redan fanns i naturen, dessutom i en hittills oöverträffad form. Trots att man försöker efterlikna hjärnans uppbyggnad har ingen maskininlärningsteknik hittills kommit i närheten av den i människans hjärna. Vår hjärna pekar med andra ord mot den intelligentaste varelsen av alla. Honom om vilken psalmisten skriver,

”Stor är vår Herre och väldig i kraft, hans förstånd har ingen gräns.”

(Ps 147:5).

Honom tillhör äran!

S.L.
Civ. Ing, Dr.

Tidigare publicerad i: Genesis 2021/2

Denna artikel är tidigare publicerat i magasinet Genesis 2021/2, med temat "Biomimetik".

PrenumereraFler nummer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk