Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Finjustering av ”bakvänt” öga är avgörande för färgseende

27 Mar 2021. Lästid: Ca 2 minuter.

Evolutionister som Richard Dawkins har länge hävdat att våra ögon är ”bakvänt” kopplade och påstår att detta är något som ingen intelligent designer skulle göra. Det vill säga att ljusreceptorcellerna ligger bakom nerverna, vilket förmodas hindra ljusflödet.

I själva verket har forskare under de allra senaste åren visat att ljuset inte passerar genom nerverna, utan istället kanaliseras genom Müller-gliaceller. [1] Dessa fungerar som en fiberoptisk platta som ökar bildskärpan: ”Näthinnan visar sig vara en optimal struktur designad för att förbättra bildskärpan.” [2, 3] Dessutom bidrar de till att separera de tre primära färgerna så att rött och grönt ljus kanaliseras till de färgkänsliga tapparna. Den andra typen av ljusreceptor, stavarna, är bra för mörkerseende, men sämre på att registrera grönt och i synnerhet rött ljus, så Müllercellerna sprider blått ljus till dem. [4, 5] Mycket av denna nya forskning kommer från Technion, Israels Tekniska Institut, i Dr Erez Ribaks laboratorium, en astrofysiker som växlade över från att studera stjärnor till att studera ögon. Han har nu visat att Müllercellerna måste vara av precis rätt höjd och bredd för att filtrera de olika färgerna korrekt: ”Om näthinnan är för tjock eller för tunn är den inte effektiv.” Han bevisade detta genom att sända ljus av olika färger in i näthinnor hos människor och marsvin, och kunde visa hur ljuset leddes. [6] Ribak säger:

INFALLANDE LJUS Bildkälla: Pixabay

”Ögats näthinna har optimerats så att gliacellernas storlekar och tätheter överensstämmer med de färger ögat är känsligt för (vilket i sig är en optimeringsprocess lämpad för våra behov). Denna optimering är sådan att färgseendet under dagtid förbättras, samtidigt som mörkerseendet drabbas mycket litet.” [7]

Mark Hankins, professor i visuell neurovetenskap vid universitetet i Oxford, påpekade ännu en orsak till den bakvända ledningsdragningen: ”utrensning av utslitna cellkomponenter och att ha tillgång till bränsleförsörjning av ljuskänsliga molekyler.” Dessa funktioner tillhandahålls av ett lager bakom ljusreceptorerna, som kallas retinalt pigmentepitel (RPE). Det finns helt enkelt inte plats för både RPE och nerver bakom receptorerna. Intressant nog påpekade den skapelsetroende ögonläkaren Dr George Marshall detta redan för över 20 år sedan i tidningen Creation. [8]

Referenser och noter

  1. Labin, A.M. and Ribak, E.N., Retinal glial cells enhance human vision acuity, Physical Review Letters 104, 16 April 2010 doi:10.1103/PhysRevLett.104.158102.
  2. New eye discovery demolishes Dawkins, Creation 32(4):10, 2010; creation.com/Mueller-v-dawkins.
  3. Labin, A.M. et al., Müller cells separate between wavelengths to improve day vision with minimal effect upon night vision Nature Communications 5 (4319), 8 juli 2014 doi:10.1038/ncomms5319.
  4. Eyesight: Separating light for better sight, Nature Communications 9 juli 2014 (comment on Labin et al., Ref. 3).
  5. “Bad design” of eye improves day vision without sacrificing night vision, Creation 37(1):8, 2015.
  6. Ribak, E., Look, your eyes are wired backwards: here’s why, theconversation.com, 14 mars 2015.
  7. Källa: https://www.bbc.com/news/science-environment-31775458. (övers. anm.)
  8. Marshall, G. (interviewee), An eye for creation, Creation 18(4):19 – 21, 1996; creation.com/marshall.
Jonathan Sarfati
PhD i fysikalisk kemi. Schackmästare. Creation Ministries International, Australien. Författare av ett flertal skapelseböcker.

Tidigare publicerad i: Genesis 2018/4

Denna artikel är tidigare publicerat i magasinet Genesis 2018/4, med temat "Naturen som Gudsbevis?".

PrenumereraFler nummer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk