Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender

Photo: Alan Couch | License: CC-By 2.0 (creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Flygande ormar och pliktskyldig bekännelse

17 Feb 2018. Lästid: Ca 2 minuter.

Kanske har du hört talas om fler sorters djur med flygförmåga än fåglar, fladdermöss och insekter? Det finns i alla fall flygande ekorrar, fiskar, ödlor och grodor. Men visste du att det finns flygande ormar? Det är faktiskt sant!

Jake Socha är forskare vid Virginia Polytechnic Institute i USA. Han ägnar sig åt biomekanik, d.v.s. förhållandet mellan form och funktion hos djur. För närvarande studerar han en trädlevande orm med det vetenskapliga namnet Chrysopelea paradisi som har förmågan att inte bara hoppa, utan även gör längre glidflygturer från träd. Socha och hans medarbetare har gjort ingående studier av hur ormen bär sig åt, och har kommit fram till en rad fascinerande resultat. Det visar sig bland annat att ormen har rörliga revben som gör att den kan förvandla sin normalt cylinderformade kropp till formen av en vinge under flygturen. Genom att utföra en slingrande symmetrisk rörelse under luftfärden kan den stabilisera sin flykt, och genom sina stjärtrörelser kan den rentav göra tvära svängar i luften. TEDx-videon där Socha presenterar sina studier är mycket sevärd, är 13 minuter lång och finns här på Youtube.

Framställningen i videon är ett typexempel på hur ”naturens underverk” presenteras i media, liksom i den vetenskapliga litteraturen. Hela videon ägnas åt att beskriva och diskutera (i det här fallet) ormens olika kännetecken på en högoptimerad design. Socha tar en risk genom att på det här sättet påvisa en nästintill optimal design. Han utsätter sig nämligen härigenom för risken att bli anklagad av evolutionsbiologer för att förespråka Intelligent Design, och därmed sätta sin fortsatta vetenskapliga karriär på spel.

Men Socha vet receptet som kan ta udden av varje sådan anklagelse Det är enkelt och alltid lika effektivt och ger full immunitet mot vetenskaplig svartlistning. Det lyder: Bekänn trohet till den naturalistiska gudlösa religionens världsbild och dess skapelseberättelse. Sochas avslutande replik innehåller därför också det magiska ord som gör honom immun mot all sådan eventuell kritik, nämligen ”Evolutionen”. Naturligtvis gör Socha ingen som helst ansats att försöka förklara hur Chrysopeleas specialiserade strukturer skulle kunna ha uppkommit genom mutationer och selektion. Men det behövs heller inte - det där E-ordet är fullt tillräckligt som trosbekännelse, det räcker att det nämns. Då inser alla att Socha befinner sig i ”rätt” åsiktsbås.

Titta på filmen (den har tyvärr inte svensk text) och lägg märke till hur evolutionsrepliken på slutet väger fjäderlätt i förhållande till den massiva evidensen för en Gudomlig formgivning!

Vilken mäktig Gud vi har!

Göran Schmidt
Civ.ing. (KE), biolog, lärare, skolledare, numera föreläsare och ordförande i Genesis.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk