Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Lemurer i Dvala

28 Sep 2013. Lästid: Ca 1 minuter.

När man tänker på att djur går i dvala under vissa perioder, tänker man som regel på våra breddgrader. Men även i tropikerna finns exempel på djur som använder en sådan överlevnadsstrategi under svåra perioder.

Forskarna har länge känt till att en liten lemur på Madagaskar (den fettsvansade dvärglemuren) sover sig igenom den årliga torrperioden. Den lägger sig då till ro i någon hålighet i något utvalt, lämpligt träd. Dessförinnan har den genom lämplig föda lagrat upp fett i svansen, och därmed ökad sin kroppsvikt med upp emot 40 %. Under tiden den sover tillgodogör den sig den näring och vatten den behöver från det som finns lagrat i svansen. Varpå kroppsvikten kan sjunka ner till hälften.

Nu har forskarna upptäckt att även två andra av Madagaskars lemurarter går i dvala. Men dessa lever högt upp i bergen där vintertemperaturen kan gå ner till minusgrader. När kylan kommer gräver de ner sig i underjordiska hålor. Därnere går de i dvala under ett par månader. De sänker då sin kroppstemperatur och hjärtverksamhet, och andas bara ett par gånger per minut. 1 - 2

Fenomenet med att gå i dvala är annars ovanligt bland primater. Men forskarna bedömer det som ett effektivt sätt att klara av perioder då det är svårt att få tag i mat, i såväl kyla som torrperioder. Kanske detta kan förklara hur flera av djuren klarade sig på arken under den tid som översvämningskatastrofen varade i Noas dagar. Även hur det kunde vara lugnt och stilla med så många djur samlade på en och samma yta, utan möjlighet att ta sig ut därifrån. Må vara att många kanske var instängda i separata burar

Källor:

Gunnel Molén
Förhistoriska världen, Umeå
Kategorier: #Kortnytt, #Lemurer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk