Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Nytt projekt: Kortklipp i sociala medier

Musikalitet

31 Dec 2018. Lästid: Ca 2 minuter.

Julen är över och jag har varit på julkonsert. Jag ska genast erkänna att musiken har en ganska liten plats i mitt liv, men det hindrar inte att jag blir lika fascinerad varje gång jag ser och lyssnar till musiker, i synnerhet barn och ungdomar. Hur kan den mänskliga varelsens nervsystem och muskler minnas och koordinera sådana oerhörda mängder av information i form av toner, rytmer och nyanser?

Förmågan till att uppskatta, komponera och utöva musik verkar vara djupt nedärvt i den mänskliga naturen. Mitt lilla barnbarn uppskattade och rörde sig till musik innan han fyllde ett år, och det finns undersökningar som bekräftar att redan femmånaders bebisar tenderar att anpassa sina rörelser efter musikrytmer. [1] [2]

Min bästa vän är till skillnad från mig musikbegåvad. Han och jag satt i bilen en dag och diskuterade hur musiken kan förklaras av evolutionsteorin. Vi funderade på vilket överlevnadsvärde det skulle ha inneburit för den apmänniska som på grund av en slumpmässig mutation råkade ta det första lilla utvecklingssteget mot en musikalisk begåvning?

Vi kom ingen vart med den frågan.

När jag kom hem surfade jag runt på webben en stund och kunde konstatera att anledningen till att vi mår bra när vi njuter av vacker musik är att det frisätts dopamin i hjärnan som sedan stimulerar vissa receptorer som ger oss en vällustkänsla. Men det verkar också vara det enda man vet. När det gäller musikalitetens ursprung verkar det finnas några olika hypoteser inom den evolutionära vetenskapen. Darwin själv ansåg att orsaken var "sexuell selektion". Alltså att de individer som gav ifrån sig de vackraste ljuden därmed var attraktivare för det motsatta könet och därmed kom att få fler avkomlingar än andra, på samma sätt som han ansåg att påfågelhannen en gång fick sin vackra fjäderdräkt. En annan hypotes jag stötte på var att ljud och rytmer i form av melodier var ett steg i evolutionen mot det mänskliga språket, alltså att apmänniskorna sjöng innan de kunde prata. Och ytterligare andra tycks mena att musiksinnet helt enkelt råkade uppstå som en biprodukt när det mänskliga språket uppstod - det var liksom inte meningen…

Egentligen verkar forskarna bara överens om en enda sak, och det är att evolutionen är förklaringen. Som alltid.

Själv tänker jag att den apmänniska som satt förtrollad av en vacker rytm en mörk afton i djungeln snarare borde ha utsatt sig för ett negativt selektionstryck – alltså en tendens till utplåning – tack vare den säkerhetsrisk det skulle utgöra för både henne själv och den egna flocken att sitta försjunken i musik omgiven av sabeltandade tigrar. Ungefär som folk tenderar att råka illa ut i trafiken på grund av hög musik i hörsnäckorna.

Sanningen är att evolutionsteorin förklarar precis allting och samtidigt ingenting. Sång, dans och musik och all annan kultur är och förblir ett mysterium för materialismen, men ännu ett stöd för tron på vår Skapare och Herre, vars himmel präglas av just den sortens aktiviteter.

Referenser

Göran Schmidt
Civ.ing. (KE), biolog, lärare, skolledare, numera föreläsare och ordförande i Genesis.
Kategorier: #Musik, #Design
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19