Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Vem, eller vad, var Lilith?

14 Sep 2013. Lästid: Ca 2 minuter.

Många av oss har kanske hajat till inför versen ordet Lilith i Jesaja 34:14 i 1917 års bibelöversättning. Det är i profetian om Edoms undergång och förödelse och man kommer till orden, ... där kan Lilith få ro. Även vi, som inte tror på den judiska legenden om Lilith som Adams första hustru, börjar fundera över vem eller vad Lilith egentligen var. Tydligen något som i varje fall Jesaja kände till.

Enligt vissa bibelöversättare kan det översättas med uggla, en både enkel och odramatisk förklaring. Ordet kommer från tanken på natt, något som väl passar in på ugglor. Kanske var ugglan, som Jesaja nämner, någon art av tornuggla. Den häckar gärna i ruiner och tillhör de mest ljusskygga ugglorna. Tornuggla är också den översättning som Svenska Folkbibeln valt - Tornugglan kan där slå sig sig till ro och finna en viloplats åt sig. Bibel 2000 har dock kvar ordet Lilith.

Att Lilith hör natten till är flera bibelöversättare överens om. De ger dock lite olika förslag på vilka nattliga varelser det kan röra sig om. Även Peter Fjellstedt använder ordet Lilith i sin översättning från 1912, och skriver i sina förklaringar att det betyder nattspöke. Han tillägger dock att den mänskliga inbillningens spöken inte har någon tillvaro som är skapad av Gud, utan är foster av lögnens ande. En äldre svensk översättning från 1878 använder vampyr. Levande Bibeln på både svenska och engelska är så drastiska att de använder demon. De har dock satt in ugglan i versen efteråt där de flesta andra översättningar satt in någon typ av orm. Om vi går till andra engelska översättningar skriver New American Standard Bible att nattmonstret skall bosätta sig där, medan King James version faktiskt använder sig av screetch owl (sv tornuggla).

Och kanske är det inte bara Pippi, Tommy och Annika i Astrid Lindgrens sagovärld som förväxlat en ugglas läten och vingslag om natten med ett spöke. Tornugglans läten är ganska speciellt, kanske kusligare än andra ugglors. För att citera Djurens värld; Höga skrik, jamande gnäll och diverse snörvlande ljud står på repertoaren.

Kanske den som fick höra det vid Edoms ruiner om natten skulle bli en smula betänksam.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk