Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video

Ett Brachylophosaurus-fossil (En typ av Hadrosaurus). Bild av User:FunkMonk på Wikimedia Commons

Blodkärl i dinosaurie-fossil bekräftat vara äkta

6 Jan 2016. Lästid: Ca 1 minuter.

Ett tidigare fynd av välbevarade proteiner och blodkärl i ett Hadrosaur-fossil, har nu bekräftats ytterligare efter att man undersökt fossilet ännu noggrannare med bättre metoder.

Forskaren Mary Schweitzer på North Carolina State University i USA gjorde för några år sedan en noggrann studie av ett fossilfynd. Ett fossilt ben från en hadrosaur (så kallad anknäbbsdinosaure) blev extra uppmärksammat då det visade sig innehålla bevarade proteiner och blodkärl [1], trots att sådana inte borde finnas bevarade i ett miljontals år gammalt fossil.

För att försäkra sig om upptäcktens äkthet, att fossilen inte blivit kontaminerat på något sätt, har hon tillsammans med sina kollegor nu använt nya bättre metoder och rigorösa försiktighetsåtgärder, för att dubbelkolla fyndet. Den nya studien bekräftar att det verkligen var äkta blodkärl från det fossila benet man hittat, trots den höga daterade åldern på ca 80 miljoner år [2,3] (Se denna artikel för en bra bild!)

Man har tidigare ansett att den här typen av organiskt material omöjligt kan bevaras i så gamla fossil. Det är därför märkligt hur man tolkar de här fynden.

Med tanke på att de långa åldrarna baserar sig på mycket osäkra radiometriska dateringar, borde de här fynden leda till att man omprövar åldrarna, och inte nedbrytningshastigheten för organiskt material, som är en mycket bättre etablerat mått.

De långa åldrarna är uppenbarligen så viktiga för den dogmatiska evolutionstron, att man man omprövar vad som helst annat än just dem.

Baserad på en tidigare version av artikeln, publicerad på
Museet Den Förhistoriska Världen

Källor

  1. phys.org/news/2009-04-proteins-soft-tissue-million-year-old-hadrosaur.html
  2. phys.org/news/2015-12-blood-vessels-million-year-old-fossil.html
  3. pubs.acs.org/doi/ipdf/10.1021/acs.jproteome.5b00675

Vidareläsning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk