Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Nytt projekt: Kortklipp i sociala medier
Splash slide linking to page: Kalender

Kanske ensamma, trots allt?

30 Jun 2018. Lästid: Ca 2 minuter.

Ett team av forskare vid Oxforduniversitetet har i studien ”Dissolving the Fermi Paradox” – på svenska ungefär: ”Om att lösa Fermiparadoxen” – gjort en ny uppskattning av sannolikheten för intelligent liv i universum och vår vintergata (som i princip är detsamma som det synliga universum). Fermiparadoxen har fått sitt namn efter den italienske fysikern och Nobelpristagaren Enrico Fermi. Han förvånades över att om universum är så kolossalt stort och är så gammalt och därför borde hysa intelligent liv på många andra ställen – varför finns det då inga tecken på sådant liv? Hans fråga kvarstår ända in i våra dagar - sökandet efter utomjordisk intelligens (SETI-forskningen) har i dagsläget inte gett några som helst indikationer på att sådant liv existerar någon annanstans än här på jorden (även om det givetvis inte är helt uteslutet).

Studier som byggde på tidigare kunskap ledde fram till antagandet att intelligent liv i rymden borde vara relativt vanligt, men nu har forskarna upprepat beräkningarna (som bygger på den kända Drake-ekvationen) med hänsyn tagen till dagens vetenskapliga kunskapsläge. Vad kom man fram till? Så här sammanfattar forskarteamet sina resultat:

”…det betyder helt enkelt att vi kan säga med större säkerhet – baserat på vad vi vet – att mänskligheten högst sannolikt är den enda intelligenta arten i Vintergatan för tillfället.”

En sammanfattning på engelska av artikeln finns att läsa här.

Utifrån ett skapelseperspektiv är resultaten ganska förväntade. Utan en Designer är livets uppkomst ett kemiskt mysterium av astronomiska proportioner. Evolutionister som väljer att bortse från den kemiska evidensen mot spontan uppkomst av livet tror på uralstring av det första livet, trots att det är en fundamental lag inom biologin att liv bara kan uppstå från tidigare liv. Man har nämligen inget annat val inom ramen för den naturalistiska världsbilden. Vi sitter här – alltså har livet uppkommit och utvecklats till intelligenta varelser genom naturliga processer.

Eftersom de, trots evidensen som säger raka motsatsen, måste tro att liv kunde uppstå på jorden, så kan det rimligtvis ha uppkommit även på andra ställen i universum. Den som bejakar kemins lagar drar däremot den mest logiska slutsatsen att livet är skapat av Gud. Livets kemikalier vittnar själva om den saken.

Naturligtvis finns det inget som skulle ha hindrat Gud från att skapa liv på så många platser i universum som Han önskat, men vi som litar på Bibelns dokumentation av skapelsen finner ingen anledning att spekulera om sådant. Jorden skapades före himlakropparna i centrum för Guds syfte med skapelsen. Det är bara jorden som Gud tycks ha fyllt med ett myller av livsformer, den ena mer fantastisk, sinnrik och vacker än den andra, och med människan som den enda biologiska varelsen med kapacitet att förvalta den. Ingen vetenskaplig evidens från något vetenskapligt fält motsäger det. Tvärt om, vilket den här undersökningen faktiskt understryker.

Redaktionen

Tipstack till Efraim Moström, Sundbyberg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19