Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Kalender

Ny teknik: Från alger till olja inom en timme

14 Jan 2014. Lästid: Ca 2 minuter.

Den olja vi pumpar upp ur marken och använder som bränsle sägs ha bildats för många miljoner år sedan genom långsamma processer som i sig har pågått i miljoner år. Så långsamma processer går givetvis inte att studera. Det har inte bevisats att olja överhuvudtaget kan framställas så långsamt. Det är bara ett antagande, på samma vis som det är ett antagande att den bildades för så länge sedan.

Vad som däremot har bevisats är att olja kan bildas mycket snabbt. Forskare vid Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) i staten Washington har nämligen utvecklat en teknik som kan göra alger till olja inom loppet av en timme! Receptet är överraskande enkelt: Hetta upp ett ärtsoppeliknande algslam till en temperatur av 350 grader Celsius samt håll det under ett tryck på 200 bar i lite mindre än 60 minuter. Et voilá! Algsoppan har då förvandlats till råolja, som i sin tur kan användas till att framställa vanlig bensin, diesel eller flygplansbränsle.

"Det är lite som att använda en tryckkokare, förutom att de tryck och temperaturer vi använder är mycket högre," säger Douglas Elliott som är ledare för forskningsteamet.

Även restprodukterna är mycket användbara. Man får bland annat gas som kan brännas för att skapa el eller renas till naturgas för användning i bilmotorer. Det blir också över vatten och näringsämnen som fosfor, kalium och kväve. Dessa kan återvinnas för att odla fler alger, så att hela processen kan upprepas. Det fanns redan innan metoder för att framställa biobränse ur alger, men dessa var mycket kostsamma. Den dyraste och mest tidskrävande delen av processen bestod i att först torka algerna. Men med den här nya metoden behöver man inte det längre, eftersom det fungerar alldeles utmärkt med en algsoppa som består av upp till 80-90 procent vatten. Det gör att vi kan få fram dessa energirika kolväten mycket snabbare, enklare och billigare.

Bekräftar Bibeln

Forskarna har verkligen all anledning att glädja sig över sina framsteg. Det kommer säkerligen att bli till nytta för många. Men det finns ytterligare en anledning att glädja sig över den här nyheten. Den bekräftar nämligen ännu en gång det som bibeltroende geologer har framhållit i årtionden: En stor del av den olja och naturgas som vi finner begravd och instängd i marken har bildats genom den världsvida översvämning som beskrivs i Bibeln (Noas flod). Det behövs ingen långsam process. Det behövs inga miljoner år. Det enda som behövs är organiskt material (döda växter eller djur), vatten, hög temperatur och högt tryck. Alla dessa faktorer ingår redan i översvämningsscenariot. Några årmiljoner behövs inte.

Källor

Algal Research (originalartikel)
PNNL
Gizmag
ICR

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk