Alger blir till olja
Artikeln har tidigare publicerats i Creation 37(3):55, Juli 2015 och är översatt av Nina Henricsson. Jonathan O’Brien är geovetare och Carl Wieland, som ursprungligen arbetade som läkare, är numera pensionär, men ledde verksamheten vid CMI, Australien, under 28 år.
Vetenskapsmän i USA har arbetat fram en metod som kan omvandla alger till råolja på mindre än en timma. En blandning av grönalger och vatten, som påminner om ärtsoppa, utsätts för en temperatur på 350°C och ett tryck på 3000 PSI, vilket bryter ner algerna till olja och gas. Vetenskapsmännen kom fram till att en blandning med upp till 80-90% vatten utgjorde den bästa "algsörjan" för processen.
Precis som råolja från oljekällor, kan den producerade oljan enkelt raffineras och bli flygbränsle, bensin, diesel och andra produkter, och gasen kan omvandlas till naturgas med många användningsområden som uppvärmning av bostäder, elektricitet och bilbränsle. [1]
Det har under årtionden varit en vedertagen uppfattning att det tog miljoner år för "fossila bränslen" som olja och gas att bildas ur alger och växter (och annat organiskt material - se särskild ruta), efter att långsamt ha inneslutits i berg och utsatts för jordens värme och tryck under eoner av tid.
Men nu vet vi att dessa miljoner år inte alls är nödvändiga. Denna industriella process (som inte kräver några kemiska tillsatser) visar att värme och tryck är tillräckligt för att olja ska omvandlas på extremt kort tid. Och både värme och tryck finns "naturligt" tillgängliga när organiskt material begravs 2 djupt i jordens innandöme, något som kan ha skett i gigantisk skala i samband med syndafloden. De tusentals år som gått sedan dess är alltså långt mer än tillräckliga för att producera de enorma avlagringar av fossila bränslen vi har idag.
Intressant att notera är att det krävs en hög andel vatten för att förvandla alger till olja. Evidensen tyder på att en del av vår fossila gas och olja härrör från omfattande algblomningar i hav och sjöar under den årslånga, globala översvämningen, förorsakade av vulkanisk aktivitet som förändrade vattnets temperatur och kemiska balans. Vi vet att algblomning äger rum idag när miljön utsätts för stress. Enorma mängder alger skulle ha begravts i sedimentära avlagringar under översvämningen för ungefär 4 500 år sedan.
Nästan varje gång det läggs fram evidens för att bildning av fossila bränslen inte kräver långa tidsrymder formuleras rapporterna: "En process åstadkommer på några minuter det som för naturen tar miljoner år".
Kommer all råolja från begravt växteller algmaterial?
Säkert inte. Vissa oljeavlagringar, särskilt de från Venezuela, innehåller höga halter av grundämnet vanadin, vilket man tror beror på att detta brukar anrikas i marina organismer, i första hand musslor och snäckor.
Observera att begravt växtmaterial som utsätts för värme och tryck först kan bli kol, som också kan bildas på kort tid. Kolet kan sedan omvandlas till olja om det utsätts för ännu högre temperaturer och tryck. Oljefyndigheterna i Bass Strait i Australien bär till exempel en kemisk markör som antyder att den härrör från det geografiskt närbelägna Gippslands brunkolslager. Man tror att olja håller på att bildas där, eftersom kolskikten pressas allt djupare ner i marken. [3]
Det finns också tecken som tyder på att en del olja kan bildas direkt från metangas från stora djup i jordens innandöme. Viss olja hittar man i vulkaniskt berg, där ingenting tycks ha begravts i sediment. I det fallet tror man att förklaringen är mikrobiell aktivitet. [4]
Noter
- Rickey, T., Algae to crude oil: Million-year natural process takes minutes in the lab, pnnl.gov, [17] december 2013
- Och förhindrar härigenom att materialet ständigt utsätts för syre, vilket skulle resultera i nedbrytning i stället för oljeproduktion.
- Snelling, A.A., The recent origin of Bass Strait oil and gas, Creation 5(2):43-46, 1982; creation.com/bass-gas.
- Wieland, C., Oil not always a ‘fossil fuel’, Creation 32(2):56, [2010]; creation.com
Tidigare publicerad i: Genesis 2018/1
Denna artikel är tidigare publicerat i magasinet Genesis 2018/1, med temat "Är evolutionsteorin bevisad?".
PrenumereraFler nummerGenesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
- 17 Oct 2024, 12:00: Nordic Creation Research Conference 2024: "A creationist perspective on the origin of diversity in biological life"
- 18 Oct 2024, 18:00: Genesis Årskonferens / Skapelsekonferens 2024
Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. ...
Föredrag med Anders Gärdeborn på Skapelsekonferens 2018 i Östersund. ...
Föredrag med Göran Schmidt på Skapelsekonferens 2018 i Östersund. ...
Frågor & Svar
- Kan Gud skapa en så tung sten att inte ens han själv orkar lyfta den?
- Hur kommer det sig att människor levde i flera hundra år enligt Första Mosebok?
- Varför det finns två skapelseberättelser i Bibeln? Vad är det för olikheter/likheter mellan dem?
- Vad anser ni talar mest för skapelseteorin?
- Är inte likheterna mellan människa och apa vad gäller anatomi, socialt betende m.m. bevis för evolution?