Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Archaeopteryx i nytt ljus

1 Jun 2010. Lästid: Ca 1 minuter.

Berömda fågelfossilet Archaeopteryx har studerats ännu en gång. Denna gång med en avancerad röntgenmetod med mycket starkt ljus, som avslöjat detaljer som forskarna inte haft möjlighet att se tidigare.

Archaeopteryx

För varje ny studie av Archaeopteryx upptäcks alltflera likheter med nutida fåglar.

Tidigare har man exempelvis trott att det enbart var avtryck av fjädrarna som fanns kvar. Men nu upptäckte man att även rester av fjädrarnas mjukdelar finns bevarade. Man upptäckte även att kemiska substanser, som exempelvis fosfor, koppar och zink fanns kvar i det fossila skelettet, spårämnen som även är viktiga hos nutida fåglar.

Men trots alla tidigare studier av Archaeopteryx som en vanlig fågel, lyfts denna likhet med nutida fåglar som en kemisk länk mellan fåglar och dinosaurier, en tämligen svårförklarig länk då det är likheten med nutida fåglar som kommer fram i den nya studien och inte någon likhet med dinosaurier eller andra reptiler.

En brittisk geokemist pekar också på det häpnadsväckande i att kemiska substanser kan finns kvar efter 150 miljoner år. Ja, nog låter det ganska otroligt och kanske långt ifrån sant. Om dateringen skulle röra sig om några tusen år låter det betydligt mer trovärdigt.

Källor: PhysOrg, New Scientist, ScienceNews och PNAS

Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar! Fler händelser » Fler videor »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda någon gång per månad! (Ett nytt fönster öppnas då, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler frågor & Svar »
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Datering
# Historia
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk
Fler blogginlägg »