Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Lucy och Maria Aylmer
Foto: Gary Roberts Photography

En enda människosläkt

4 Jun 2020. Lästid: Ca 2 minuter.

Systrarna Lucy och Maria Aylmer från Storbritannien är fantastiska bevis på att vi alla människor är nära släkt. Maria är "svart" och Lucy är "vit" men de är båda tvillingar födda till samma delvis Jamaicanska mamma och vita pappa. [1] Att det kunnat bli så här matchar vad vi kan förvänta oss av biblisk historia.

Bibeln säger att vi alla är ättlingar till de två första människorna, Adam och Eva, som Gud skapade och placerade i Edens lustgård. Efter den globala översvämningen när Gud sände en dom över jorden, överlevde bara Noa, hans fru och deras tre söner med sina respektive fruar. Deras ättlingar hade inte lärt sig något från händelsen med flodkatastrofen och lydde inte Guds bud att uppfylla jorden. Istället samlades de i Babel och byggde ett högt torn, under Pelegs dagar ungefär ett sekel senare (1 Mos 10:25). Därför bestämde sig Gud för att förvirra språken och tvinga människorna att sprida ut sig (1 Mos 11). Denna spridning av människorna ledde till de olika nationerna som listas i 1 Mos 10. De små genetiska skillnader som brukar förknippas med "ras" var resultatet av genetisk isolering av dessa olika folkgrupper under århundraden. [2,3]

Charles Darwin trodde dock inte att människans historia såg ut som den framställs i Bibeln. Darwin såg människan som en grupp "raser", som var och en hade utvecklats separat under enorma tidsrymder. Han trodde att vår ursprungliga förfader var ett ännu oidentifierat "ap-liknande" djur och att vissa människo-"raser" skulle vara mer utvecklade än andra. Rasismen ökade därmed kraftigt i väst efter att man allmänt accepterade Darwins teori. [4] Darwin insåg inte hur fördomsfull hans egen uppfattning var, där vita britter, som han själv råkade vara, skulle vara bland de mest utvecklade folkslagen.

Bibeln går dock emot all sådana rasistiska tankar och berättar rakt upp och ned för oss att vi alla är en enda människosläkt. En rättfram läsning av bibeltexten berättar också att världen egentligen bara är cirka 6000 år gammal, inte 4,6 miljarder år. Alla människor oavsett hudton, bakgrund eller födelseland är nära besläktade "bröder och systrar". Vi är bokstavligen söner och döttrar till Adam och Eva - skapade till Guds avbild - via Noa, som skulle kunna kallas en "andra Adam". [5] Och som Lucy (i bilden ovan) helt riktigt konstaterar, "min familj är vacker".

Referenser och noter

  1. Pearson, M., UK twins turn heads: One is white, the other black, cnn.com, 4 Mars 2015.
  2. Se Batten, D., (Ed.), Creation Answers Book, 6th Edn., Ch. 18, Creation Book Publishers, 2014; creation.com/s/10-2-505
  3. För mer detaljer, se Wieland, C., One Human Family, Ch. 2, Creation Book Publishers, 2011; creation.com/s/10-2-578
  4. Wieland, Ref. 3, Ch. 1.
  5. Se även Batten, D., Adam and Noah: two beginnings, Creation 34(1):12–14, 2011; creation.com/adam-and-noah
Jonathan O’Brien
O'Brien har en examen i geovetenskap och har arbetat som undersökande geolog. Arbetar idag deltid på CMI i Australien som skribent, redaktör och forskare.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk