Forskarintervju: Stuart Burgess
Stuart Burgess är en osedvanligt sympatisk brittisk professor som var en av talarna vid Genesis årskonferens i Stenungsund i september 2017. Två av hans föredrag under konferensen går att se som video [1]. Genesisredaktionen fick en exklusiv intervju med honom.
Red: 1. Först, Stuart, berätta lite om dig själv. Vem du är och vad du arbetar med och brinner för.
Stuart: Jag är professor i ingenjörsdesign vid Bristoluniversitetet i England. Jag forskar för det brittiska olympiska cykellandslaget. Jag designade deras kedjedrev inför Rioolympiaden och nu arbetar jag inför Tokyoolympiaden. Dessförinnan arbetade jag för Europeiska Rymdorganisationen ESA där jag designade system för fördelning av solpaneler. Det som inspirerar mig mest är skapelsen. Ingenjörer gillar att studera de allra bästa formgivarnas design, och skapelsen har den främsta Designern av alla!
2. Du är verksam där den kände biologen och ateisten Richard Dawkins har verkat. Bedömer du att det har påverkat det intellektuella klimatet i universitetsvärlden?
De akademiker jag möter håller inte med Richard Dawkins. Jag möter akademiker som inte är övertygade om evolutionen. Richard Dawkins har haft ett stort inflytande på media. Han får dem att tro att evolutionen är ett faktum när det inte är det. Tyvärr får allmänheten en felaktig bild av akademiker. Många akademiker är i praktiken sympatiskt inställda till Intelligent Design.
3. Hur pass vanligt tror du det är att forskare inom det vetenskapliga ”etablissemanget” betvivlar evolutionsteorin, men är tysta på grund av att evolutionskritik inte anses politiskt korrekt?
Detta är mycket vanligt. Om man är biolog så avslutar man sin karriär om man uttrycker tvivel. Det faktum att människor blir mobbade om de betvivlar evolutionen är ett tecken på att det är någonting fel med evolutionen.
4. Har du själv i ditt arbete blivit utsatt för påtryckningar för att du är en bekännande skapelsetroende kristen?
Ja. Ateistorganisationer som Brights har skickat mig kränkande brev och e-post. Andra ateister har skrivit till mitt universitet vid många tillfällen med avsikten att ställa till bråk.
5. I skapelse-evolutionsdebatten hör man inte så sällan uttryck som: ”kreationister och Intelligent-design-anhängare ägnar sig inte åt vetenskap och får därför ingenting publicerat i ansedda tidskrifter”. Vad svarar du när man tar upp ett sådant argument?
Jag har publicerat över 160 vetenskapliga rapporter. Många av dem relaterar till evidens för skapelsen, t.ex. mina rapporter som behandlar trollsländor, fåglar och påfågelfjädrar. Jag bedriver forskning genom att göra observationer i laboratoriet, och jag konstaterar att den pekar mot intelligent design. Det finns många evolutionister som inte bedriver forskning med hjälp av observationer.
6. Har du något råd till unga kristna som drömmer om en akademisk karriär men som är oroliga för att bli motarbetade av kolleger eller chefer på grund av sin tro?
Gud ärar dem som ärar Honom. Om du älskar naturvetenskap ska du inte vika undan på grund av möjligheten att bli förföljd. Du kommer att hitta människor som respekterar din ståndpunkt.
7. Det här numret av magasinet Genesis handlar om skolan. Hur är situationen för Bibeltroende elever och lärare i det brittiska skolsystemet? Ser du några trender?
Det är svårt att generalisera när det gäller skolor. Det beror mycket på huvudlärarna och vad de tänker och tror. Regeringarna i västvärlden kräver utökad evolutionsundervisning på grund av påtryckningar från ateistiska grupper.
8. Vet du någon särskilt bra litteratur inom skapelseområdet som passar tonåringar?
Answers in Genesis (AIG) och Creation Ministries International (CMI) har mycket bra litteratur. Min lilla bok ”Till Guds Avbild” (”In God’s Image”) är bra för tonåringar [2].
9. Antag att du träffar en kollega som inte är troende och ni kommer in på frågan om det finns en Gud som skapat världen. Vilket är då ditt bästa argument?
Fågelsång. Det finns sångfåglar som sjunger med en musikalitet som J S Bach, men utan att ha någon musikexamen! Rödhaken, koltrasten och näktergalen är goda sångare. Men även människans över-design [3] är bra evidens.
10. Om du skulle ge honom en bok om skapelsefrågan att läsa, vilken skulle det då vara (bortsett från Bibeln)?
Om det är till en biolog så skulle det vara ”Replacing Darwin” av Nathaniel T. Jeanson. Om det är till en ingenjör så min egen bok ”Hallmarks of Design”.
11. Till sist: Det sägs att du springer 5 km på 17 minuter. Hur kan man göra det när man som du fyllt 55?
Förra veckan sprang jag 5 km på 18 min 10 s. Jag springer en 25-minutersrunda på 6 x 800 m varje morgon före frukost. Min favorittävling på 5 km var när jag vann den backiga femkilometaren på Skatås i Göteborg förra hösten!
Red: Tack Stuart och lycka till med både arbete och löpning!
Noter
- Se video: En värld av design, Den unika människan
- Boken kan köpas via https://www.dayone.co.uk/products/in-gods-image. Tyvärr finns den (ännu) inte översatt till svenska. Kanske kan någon språkbegåvad läsare ta sig an uppgiften?! Hör av dig till red. i så fall.
- Med ”över-design” syftar Stuart på att människans design är ”onödigt bra”. Musikalitet är t.ex. svårt att förklara i darwinistiska termer. Se gärna Stuarts föredrag (länk i not 1).
Tidigare publicerad i: Genesis 2018/3
Denna artikel är tidigare publicerat i magasinet Genesis 2018/3, med temat "Skolan och skapelsen".
PrenumereraFler nummerGenesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
Del 3. i serien "Adam och Eva-lutionen" av Anders Gärdeborn, som tidigare publicerats på DVD. ...
Öppningsanförande under Skapelsekonferens 2017 i Stenungsund, av Erik Österlund. ...
Föredrag av Pekka Reinikainen, läkare, författare och tidigare ateist, på en ungdomssamling i Karleby ...
Frågor & Svar
- Stämmer det att tjockleken av stoftlagret på månen talar för att den är ung?
- Hur förklarar ni att olika djur hittas i olika geologiska lager?
- Stämmer det att kroppsdelar som inte behövs eller används försvinner?
- Finns dinosaurier omnämnda i Bibeln?
- Vad hände egentligen vid Babels torn? Skulle språken och kulturerna härstamma därifrån?