
Photo by Jakob Cotton on Unsplash
Ju tamare kossor - desto mindre hjärnor
Så löd rubriken i en artikel i dagspressen för några veckor sedan. En grupp forskare har undersökt hundratals skallar av nutida kor och jämfört dem med 13 skallar av uroxar (Bos primigenius), den art som man tror är urformen för dagens kossor och som dog ut någon gång på 1600-talet. Resultatet visar att hjärnorna hos dagens kossor är 26% mindre än uroxarnas. Generellt tycks mjölkkor ha minst hjärnor och tjurar som används inom tjurfäktning störst, vilket antyder att ju tamare de är desto mindre hjärnor har de.
Det är säkert en förhastad slutsats att kossorna blir dummare av att umgås med människor. Det troliga är att detta är ett resultat av den avelsprocess där man under hundratals år successivt valt ut de lugnaste och fogligaste djuren som också råkar vara de individer där det område av hjärnan som kallas det limbiska systemet inte är så väl utvecklat. Den delen av hjärnan är nämligen aktiv i samband med rädsla och aggressivitet.
Det här är också helt förväntat utifrån ett bibliskt skapelseperspektiv. Selektion, oavsett om det är i form av mänskligt urval som i det här fallet eller i form av naturligt urval ute i det fria, har en utarmande effekt på levande organismer. Naturligt urval är som bekant darwinismens främsta drivkraft och ännu en gång bekräftar forskningen att den process som evolutionsteorin vilar på nedgraderar organismer i stället för uppgraderar dem. Läs gärna mer om detta väldokumenterade faktum i artikeln Är det inte självklart – naturliga urvalet kan eliminera men aldrig skapa från ett tidigare nummer av Genesis.
Genesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
- 8 Apr 2025, 00:00: Göran Schmidt hos RPG i Equmeniakyrkan, Sävedalen
- 9 Apr 2025, 00:00: Göran Schmidt: Föredrag vid Gymnasieskola
- 11 Apr 2025, 19:00: Göran Schmidt på ungdomssamling i Salem, Mullhyttan
- 12 May 2025, 00:00: Göran Schmidt hos YWAM Transform, Stockholm


Skapelseappell i gudstjänsten på EFS Alingsås 17:e Mars 2024, av Henrik Krondahl, böneansvarig i Fören ...


Föredrag med Anders Gärdeborn på Skapelsekonferens 2018 i Östersund. (Observera att Anders inte förme ...
![Thumbnail for video: Mot en mer biblisk kosmologi - Rusell Humphreys [på engelska med svenska undertexter]](https://img.youtube.com/vi/z_2mrbO2E2w/mqdefault.jpg)

Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. ...
Frågor & Svar
- Hur förklarar ni de olika religionernas ursprung?
- Varför kan man motivera mikroevolution och inte makroevolution, och var går gränsen?
- Vad har ni för motbevis vad gäller Big Bang-teorin?
- Vad talar mest mot skapelseteorin?
- Är kreationismen en vetenskaplig teori? Min lärare säger att den inte är det!
