Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Video

Ju tamare kossor - desto mindre hjärnor

5 Sep 2021. Lästid: Ca 1 minuter.

Så löd rubriken i en artikel i dagspressen för några veckor sedan. En grupp forskare har undersökt hundratals skallar av nutida kor och jämfört dem med 13 skallar av uroxar (Bos primigenius), den art som man tror är urformen för dagens kossor och som dog ut någon gång på 1600-talet. Resultatet visar att hjärnorna hos dagens kossor är 26% mindre än uroxarnas. Generellt tycks mjölkkor ha minst hjärnor och tjurar som används inom tjurfäktning störst, vilket antyder att ju tamare de är desto mindre hjärnor har de.

Det är säkert en förhastad slutsats att kossorna blir dummare av att umgås med människor. Det troliga är att detta är ett resultat av den avelsprocess där man under hundratals år successivt valt ut de lugnaste och fogligaste djuren som också råkar vara de individer där det område av hjärnan som kallas det limbiska systemet inte är så väl utvecklat. Den delen av hjärnan är nämligen aktiv i samband med rädsla och aggressivitet.

Det här är också helt förväntat utifrån ett bibliskt skapelseperspektiv. Selektion, oavsett om det är i form av mänskligt urval som i det här fallet eller i form av naturligt urval ute i det fria, har en utarmande effekt på levande organismer. Naturligt urval är som bekant darwinismens främsta drivkraft och ännu en gång bekräftar forskningen att den process som evolutionsteorin vilar på nedgraderar organismer i stället för uppgraderar dem. Läs gärna mer om detta väldokumenterade faktum i artikeln Är det inte självklart – naturliga urvalet kan eliminera men aldrig skapa från ett tidigare nummer av Genesis.

Redaktionen
Kategorier: #Naturligt urval, #Avel
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk