Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Några tankar om debatten i tidningen Dagen

10 Mar 2019. Lästid: Ca 2 minuter.

Debattens vågor i tidningen Dagen fortsätter att svalla, och flera av föreningens medlemmar har dragit sina strån till stacken för att försvara sund vetenskap och Bibelsyn.

Debatten är avslutad i papperstidningen men fortsätter i nättidningen här. Vi har inte samordnat våra inlägg på något vis, utan vi har var och en gett oss in i den på ren inspiration – och ibland kanske även med viss irritation över att rena villfarelser annars skulle få stå oemotsagda.

I sådana här sammanhang när adrenalinet gör sig påmint är det viktigt att påminna sig om att våra meningsmotståndare är kristna vänner som egentligen vill lika väl som vi. Att vi inom kyrka och församling har delade meningar om saker och ting är vare sig konstigt eller onaturligt, utan är ett sundhetstecken som däremot inte återfinns inom sekter som t ex Jehovas Vittnen. Paulus säger:

”Ibland måste det till och med finnas olika grupper bland er, för att det ska visa sig vilka som består provet”
1 Kor 11:19 (NUB)

Det handlar för alla parter att lägga fram sina argument och vädja till öppenhet för varandra och Guds Ande hos både den man debatterar med och dem som tar del av debatten.

Skalar man bort detaljfrågor som mutationernas effekter eller specifika evolutionsmodellers tillförlitlighet så handlar debatten egentligen om några få saker, nämligen huruvida:

  1. evolutionsteorin är en existentiellt neutral teori som saknar bäring på frågan om Guds existens och Bibelns trovärdighet.

  2. alla organismer har en gemensam härstamning och jorden därför måste vara miljarder år gammal.

  3. vi skapelsetroende bygger vår övertygelse på att naturvetenskapen idag saknar svar på alla frågor, d v s åberopar ”kunskapsluckornas gud”.

Några korta kommentarer:

  1. Hur skulle en teori som gör anspråk på att förklara hur livet och vi själva uppkommit kunna vara existentiellt neutral?!

  2. Idén om en gemensam härstamning bygger helt och hållet på att likheter mellan organismer endast kan förklaras av biologiskt släktskap. Att så inte är fallet är uppenbart (se Görans första replik till Allan Emrén).

  3. Vår övertygelse bygger – precis som en av våra meningsmotståndare i den här debatten, Sebastian Ibstedt skrev – på vad vi faktiskt vet om den levande världen, inte på vad vi inte vet. Vi vet nämligen att avancerade informationsbehandlingssystem undantagslöst har intelligenta förklaringar. När vi därför finner dessa i DNA så ser vi det som ett tydligt evidens för Skaparen. Den dag vi kan se sådana system uppstå genom naturliga processer, då – men först då – får vi anledning att sätta oss ner och överväga teistisk evolution.

Göran Schmidt
Civ.ing. (KE), biolog, lärare, skolledare, numera föreläsare och ordförande i Genesis.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk