Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender

Tusentals fotavtryck från dinosaurier som flyr i panik

21 Feb 2010. Lästid: Ca 1 minuter.

I de rika fossillagren i nordöstra Kina har en plats med ca 3000 fotavtryck från dinosaurier kommit i dagen. Fyndplatsen ligger i närheten av staden Zhucheng i ett område som sägs vara världens största fossilgrav med dinosaurieben.

Fotavtrycken kommer från minst sex olika slags dinosaurier, och varierar i storlek mellan 10 och 80 cm. Alla fotavtrycken pekar åt samma håll. Forskarna tyder detta som en möjlig flyttning, eller som att växtätande dinosaurier flydde i panik från en plötslig attack av rovdinosaurier.

Staden Zhucheng i nordöstra Kina har blivit känd som "dinosaur city", då ca 30 fyndplatser med dinosaurie-fossil har grävts fram i området. Forskarna hoppas att den rikliga mängden av dinosaurieben på ett begränsat område ska kunna ge ledtrådar till hur dinosaurierna dog ut.

Tillsammans med de nyupptäckta fotavtrycken vittnar de rika fossilfynden om en översvämningskatastrof av gigantiska mått. Det är inte sista ledtråden till hur dinosaurierna slutgiltigt dog ut, men väl hur väldigt många av en av forntidens mest fascinerande djurgrupper dog. En stor mängd dinosaurier som flyr i panik åt samma håll talar sitt tydliga språk.

Källor: PhysOrg och Biblical Geology

Kategorier: #Fossil, #Dinosaurier
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19
# Språk