Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Nytt projekt: Kortklipp i sociala medier
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender

Varför blir inte kolibrin överhettad?

29 Jan 2016. Lästid: Ca 2 minuter.

Kolibriernas avancerade flygteknik är vida omvittnad, och något man verkligen kan förundras över. Deras vingar slår så snabbt som mellan 20 och 80 slag per sekund, beroende på art. Det är så snabbt att det knappt går att se de enskilda vingslagen! Konstruktionen av vingarnas fästen och de närliggande musklerna gör att kolibrin kan flyga obehindrat i alla riktningar, såväl uppåt och nedåt som framåt och bakåt. Flyghastigheten kan hos vissa arter röra sig om ca 50 km i timmen.

Nu har en grupp amerikanska forskare, genom att filma kolibrier med värmekamera, visat hur de undviker att överhettas på grund av de snabba vingslagen. Enligt forskarna sker det genom att de avger värme från områden där fjädrarna sitter mindre tätt: kring ögon, axel-leder, fötter och ben. Man drar vidare slutsatsen att sådana värmeluckor med glesare fjädrar, troligen fungerar för alla fåglar som behöver göra sig av med värme när de flyger.[1, video] [2] [3]

Kolibrierna är indelade i över 300 arter av varierande storlekar, allt från den ca 20 cm långa jättekolibrin till den ca 5 cm långa bikolibrin, som för övrigt är världens minsta fågel. Fossila fynd av kolibrier är sällsynta, speciellt i den så kallade "gamla världen". De enda säkra fynden härifrån kommer från tyska oligocenlager daterade till ca 30 miljoner år, enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan.

Dessa fossila kolibrier är påfallande lika de nutida kolibrierna[4, bild], med långa, smala näbbar. Även vingkonstruktionen liknar den hos nutida, vilket indikerar att även dessa forntida kolibrier kunde ryttla (stå stilla i luften) på samma berömda sätt som de nutida.[5] Vi kan bara anta att de även hade samma sinnrika design för att avge överflödig värme som de nutida fåglarna. Hur skulle de annars ha klarat sig från att bli överhettade?

Den frågan kan vara relevant för evolutionister att fundera över, för om denna egenskap inte fanns från början av fåglarnas utveckling skulle de tilltänkta förfäderna haft problem att klara värmen. Om man vill mena att egenskapen fanns redan innan vingarna utvecklades, så uppstår istället frågan om vad det skulle ha fyllt för funktion hos ett djur utan vingar. Utan en direkt och tydlig funktion skulle en överflödig egenskap inte ha selekterats, utan snarare sorterats bort av det naturliga urvalet.

En annan fråga är varför kolibrier, trots 30 000 000 år av slumpmässiga mutationer, inte har förändrats mer till utseendet. Skulle det inte ur den aspekten vara mer troligt att de begravdes för bara några tusen år sedan?

Källor

1. Science: Video: Infrared movies capture hummingbirds shedding heat in flight
2. BBC: How hummingbirds avoid overheating
3. Royal Society: Heat dissipation during hovering and forward flight in hummingbirds
4. BBC: Oldest hummingbird fossils found
5. Science: Old World Fossil Record of Modern-Type Hummingbirds

Artiklen är till stor del hämtad från hemsidan för museet Den Förhistoriska Världen, där man även kan läsa fler artiklar om kolibrier. Museet kan besökas i Umeå.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19