En fikonstekel är en fikonstekel är en fikonstekel...
Fossila fikonsteklar, som hittats på den brittiska ön Isle of Wight, har visat sig vara nästan identiska med de fikonsteklar som lever idag. Fossilen är enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan daterade till ca 34 miljoner år.
Nu var det inte direkt några nya fynd som hittats på den brittiska ön. Men då fossilen upptäcktes för ca 90 år sedan misstog man det för en myra. Men misstaget uppdagades då en expert på fikonsteklar nyligen fick i uppdrag att titta närmare på fyndet.
Fikonsteklar är millimeterstora små insekter som lever i symbios med fikusväxter, där båda parter är beroende av varandra. Såväl de nutida som fossila insekterna har bland annat fickor på undersidan av kroppen, där de samlar pollen som de tar med sig till nya träd.
För många fåglar och däggdjur är fikon en viktig näringskälla, i de områden de växer. Samspelet mellan insekter och fikon är således av stor betydelse, och bör så ha varit även bakåt i historien. De fossila fikonsteklerna från Isle of Wight vittnar om att detta samspel fungerat och att fikon och fikonsteklar funnits till lika länge. Hur länge råder som vanligt delade meningar om, mellan skapelsetroende forskare och evolutionsforskare.
Källor: Biology Letters och PhysOrg
Genesis Nyhetsbrev
Kommande händelser
Josef frågar Göran om fossilen Lucy och Ardi. Har vi utvecklats från apor? ...
Ett föredrag på en seminariedag om kreationism på STH. Se även det efterföljande samtalet på YouTub ...
Ett vanligt argument från evolutionister för att peka på att vi skulle vara släkt med aporna, är att v ...
Frågor & Svar
- Är det vetenskapligt bevisat att det uppstår nya arter?
- Hur kunde människan leva tillsammans med en dinosaurie som Tyrannosarus Rex (T-Rex)?
- Vilka klara bevis finns det på att vi inte kommer från aporna?
- Vad talar mest emot evolutionsteorin?
- Har allt land suttit ihop i "superkontinenten" Pangea?