Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Nytt projekt: Kortklipp i sociala medier
Splash slide linking to page: Kalender
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Frågor & Svar

Bild: NASA/Desiree Stover | Bildlicens: CC BY 2.0

Nytt rymdteleskop förväntas ge ökad insikt om universums ursprung

7 Jan 2022. Lästid: Ca 3 minuter.

Efter en lång rad av förseningar har man nu till slut, den 25:e December 2021, fått upp det efterlängtade James Webb-teleskopet i sin bana i rymden. Detta nya teleskop, som är tänkt att bli den naturliga efterföljaren till det tidigare Hubble-teleskopet, hoppas man ska kunna kasta nytt ljus över frågan om universums ursprung.

Projektet initierades av NASA redan 1996 och uppskjutningen var först planerad till 2007, men de många förseningarna gjorde att det dröjde alla dessa år innan uppskjutningen kunde äga rum. Så sent som i mars 2020 hade man ett planerat uppskjutningsdatum, som alltså tyvärr fick skjutas upp även det. Det är inte bara tekniska problem som kan ställa till det, utan man måste även vänta på att jorden och månen ska befinna sig i rätt positioner för att kunna få ut sådana här rymdfarkoster i rätt bana.

Den som följt med vetenskapsnyheter har nog hört talas om det förra viktigare rymdteleskopet, vid namn Hubble. Detta fick redan strax efter uppskjutningen ett identifierat problem med suddiga bilder, på grund av en något felslipad spegel - något som dock gick att åtgärda genom en rymdfärd.

Denna Hubbles uppföljare, James Webb-teleskopet, kommer dock inte att gå att serva på samma praktiska sätt. Den kommer nämligen inte ligga i omloppsbana kring jorden som Hubble, utan runt solen!

Orsaken till det är att man nu riktar in sig på att studera framför allt infrarött ljus, snarare än synligt ljus. Infrarött ljus är som du kanske minns från fysiken i skolan, ljus som har längre våglängd än synligt ljus. Denna sorts ljus har fördelen att det inte lika lätt blockeras av sådant som gasmoln ute i rymden.

Problemet med infrarött ljus är dock att alla himlakroppar som inte är extremt kalla (nära den absoluta nollpunkten räknat i grader Kelvin) sänder ut en viss mängd infrarött ljus. Detta gör att James Webb behöver befinna sig på behörigt avstånd från både jorden och månen, för att inte störas av infrarött ljus från dessa. Den kommer därför hålla en egen omloppsbara runt solen. Dessutom är den utrustad med en värmeisolerande sköld på sin ena sida, för att ytterligare se till att dess instrument inte ska störas.

Hopp om att studera universums ursprung

Vad ska man då använda detta teleskop till? Huvudanledningen, enligt ansvariga för projektet, är att studera universums ursprung. Vi kan med andra ord räkna med att mötas av nyhetsrubriker på det temat under de kommande åren. Man säger själva:

Rymdteleskopet James Webb [JWST] kommer att innebära ett gigantiskt framsteg i vår strävan att förstå Universum och vårt ursprung2

... och:

JWST:s primära syfte är att kasta ljus över vårt kosmiska ursprung3

Vi kan med andra ord förvänta oss en hel del nya rön och resultat inom det här området inom de kommande åren.

Med tanke på det starkt rådande naturalistiska paradigmet (att man utgår från att ingen gud varit med som orsak till universums uppkomst) inom vetenskapssamhället, kan man nog förvänta sig en hel del vinkling när det gäller tolkningarna av dessa nya resultat.

Men vad gäller själva resultaten i sig ser vi i Genesis fram emot dem. Ur ett bibliskt perspektiv vet vi att Gud skapat himlarna och deras skönhet, som ett vittnesbörd om hans väldiga makt och egenskaper. Som Kung David sjöng:

Himlarna vittnar om Guds härlighet, himlavalvet förkunnar hans händers verk.

(Ps 19:2, SFB15)

Vi är övertygade om att dessa nya resultat kommer att fortsätta visa på problemen med en evolutionärt färgad förståelse av universums uppkomst, visa på behovet av en intelligent aktör bakom den förbluffande ordning som finns hos stjärnorna, deras planetsystem, galaxer och galaxhopar ... varje nivå full av oförklarad ordning. Med andra ord att de kommer att vittna om Guds eviga makt och gudomliga natur, som Paulus skriver om till romarna:

Ända från världens skapelse syns och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur, genom de verk han har skapat.

(Rom 1:20, SFB15)

Läs mer

Redaktionen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19