Vetenskap | Ursprung | Skapelsetro
Splash slide linking to page: Video
Splash slide linking to page: Nytt projekt: Kortklipp i sociala medier
Splash slide linking to page: Frågor & Svar
Splash slide linking to page: Kalender

"Äldsta" Rugosa kristallen

28 Aug 2013. Lästid: Ca 2 minuter.

Det här med tid och vad som är äldst blir lite märkligt ibland, i varje fall när det gäller fossilfynd och andra forntidslämningar. Ibland känns begreppen ganska relativa och lite flytande.

Nyligen rubricerades exempelvis ett fynd av en speciell typ av korall som "det hittills äldst daterade fyndet". Det låter ju imponerande. Men när man går in i texten och läser lite närmare ser man att tidsskilladen gentemot den förra korallen, med samma epitet, är endast 5 miljoner år.

Fem miljoner år - om man ser bakåt eller framåt från idag, så låter det förstås jättemycket. Men om man ser på tidsdateringen av just detta korallfynd - 462 miljoner år - så låter det inte särskilt mycket. Den förra var alltså bara 457 miljoner år gammal. Då uppstår frågan hur det ens är möjligt att datera så exakt. Tiden flyter liksom ihop och det hela blir en smula overkligt. När man sen ser att Nationalencyklopedin lägger ut en ungefärlig tid, på dessa så kallade rugosa koraller på 245 - 280 miljoner år, ja, då blir ju tidsperspektivet ännu lite märkligare. Då fanns det ju de som var ännu äldre, eller...?

Om man betänker att den tidsskala som fossilen daterats efter, uppstod som en skrivbordsprodukt, är det kanske inte heller riktigt verkligt. Kanske existerar den mest i teorin, och inte i praktiken? Och med den följer årmiljonerna och de långa tidsperspektiven.

Tiden, alltså. Själva fossilfynden är nog så verkliga. Fossil av dessa koraller har man hittat i stora mängder, även här i Sverige, särskilt på Gotland. Ofta kallas de bara för ensamlevande koraller, men ett mer korrekt namn är rugosa eller tetrakoraller. (Det finns dock kolonibildande av rugosa koraller också.) Idag är de utdöda - det är åtminstone vad man tror. Men vem vet vad som döljer sig i de vida haven.? Det har hänt förr att havsorganismer som betraktas som utdöda - och fortfarande står som utdöda i uppslagsverken - har hittats vid liv idag.

Det korallfynd som nu daterats och rubricerats som världens äldsta kommer från Iran.

Källor:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inget nytt från Genesis - Anmäl dig i formuläret nedan för att få vårt nyhetsbrev rakt i din e-postlåda ungefär en gång varje eller varannan månad! (Ett nytt fönster öppnas, där ni får bekräfta er e-postadress)

OBS, Genom att anmäla dig, godkänner du vår policy för behandling av personuppgifter. Läs därför den först, innan du anmäler dig.

*-markerade fält är obligatoriska.
Fler händelser » Fler videor » Fler frågor & Svar » Guds Värld - Ny skapelsebok för ungdomar!
# Bibeln
# Fossil
# Djur
# Media
# Personer
# Biologi
# Evolutionism
# Dinosaurier
# Platser
# Rymden
# Geologi
# Genetik
# Samhälle
# Världsbild
# Filosofi
# Design
# Historia
# Datering
# Skapelse
# Forskning
# Kemi
# Etik
# Trosförsvar / Apologetik
# Utbildning
# Språk
# Teknik
# Utomjordingar
# Covid-19